Jägare vill ändra regler runt vildsvinskött

Uppdaterad
Publicerad

Reglerna för hur jägare får sälja vidare vildsvinskött skiljer sig från annat vilt. Och trots att vildsvinsstammen minskat på flera håll i Småland menar Svenska jägareförbundet att reglerna är för hårda.

– Det bidrar definitivt till att det finns mindre kött i diskarna. Vi behåller köttet själva i en högre utsträckning, säger Annette Petersson, vice ordförande i Svenska jägareförbundet Jönköping. 

Enligt nuvarande regler räcker det att jägaren själv testar vildsvinsköttet för parasiten trikiner om han eller hon tänker behålla det själv. Men om köttet ska säljas vidare måste det förutom trikinkontrollen även alltid gå igenom en vilthanteringsanläggning.  

– När det gäller övriga klövdjurarter och även till exempel hare och fågel så rekommenderar Livsmedelsverket att vi har ett intyg att det är besiktigat, men det är en rekommendation, säger Annette Petersson.

Ingen återkoppling från regeringen

Livsmedelverket har redan två gånger tidigare fått i uppdrag av regeringen att utreda om reglerna runt hanteringen av vildsvinskött kan förenklas och om jägarna själva skulle kunna leverera mindre mängder kött direkt till konsumenter.

– I maj 2011 lämnade vi ett förslag till dåvarande regeringen, men det blev ingen återkoppling till oss, säger Arja Kautto på Livsmedelsverket.

Och enligt henne föreslog de att reglerna skulle förändras.

– Man slipper inte trikinprovtagningen av hänsyn till folkhälsan, men i princip skulle jägaren vara ansvarig för provtagningen, säger Arja Kautto.

Gör redan trikintester

Svenska Jägareförbundet har länge arbetat för att reglerna runt försäljning av vildsvinskött ska ändras.

– Men det kan bara ske i dialog med Livsmedelsverket. Sedan kan man tillägga att deras regler också kompletteras med förordningar från EU vilket gör det mer komplext, säger Annette Petersson.

Men ska inte regelverket vara hårt runt vilt som innehåller trikiner?

– Det är självklart, men det är det egentligen redan i dag eftersom vi trikintestar vildsvinen vi skjuter. Som jägare vill man inte äta otjänligt kött, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.