Läsandet minskar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan läste 74 procent av föräldrar till barn i förskoleåldern för sina barn varje dag. Nu är det bara hälften så många som gör det.

På tio år har läsandet minskat kraftigt. Att läsandet har minskat märks inte minst i skolan. Flera undersökningar visar att läsförmågan, läshastigheten och läsförståelsen har sjunkit.

– Det är allvarligt. I längden är det här ett hot mot demokratin. Har du inget språk så får du svårt att klara dig i det här informationssamhället, säger Johanna Billvén, barnbibliotekarie på stadsbiblioteket i Jönköping.

Regional läsambassadör

Jönköpings län blir nu först i landet med att införa en regional läsambassadör, som Länsbibliotek Jönköping som tagit initiativ till och finansierar. Författaren Torsten Bengtsson ska genom att främst inspirera föräldrar få igång läsandet hos barn och ungdomar igen.

– Det är en stor uppgift, i ett samhälle där böckerna konkurrerar med så mycket annat, säger Ulrika Lundkvist, barnbibliotekarie i Mullsjö.

Bokslukaråldern

– Jag läser mycket för mina barnbarn, lika mycket som jag läste för mina barn, säger Elisabeth Holm, som besöker stadsbiblioteket i Jönköping tillsammans med barnbarnen Signe och Lovi Bengtsson.

Men på biblioteken märks det tydligt i utlåningssiffrorna att läsandet minskat. Barn i bokslukaråldern, 10-12 år, lånar betydligt färre böcker nu än för tio år sedan.

– Det är som om det inte finns någon bokslukarålder längre. Vi vuxna behöver vara goda förebilder för våra barn och där hoppas jag att Torsten Bengtsson kan hjälpa till, säger Johanna Billvén. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.