Kamera hjälp till snabbare diagnos av hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska patienter som söker vård för misstänkt hudcancer kunna få en diagnos snabbare. Just nu testar flera vårdcentraler i länet en ny typ av kamera som bättre kan bedömma om tumören är elakartad eller inte.

– Tidigare har man också kunnat ta foton, men skillnaden nu är att vi har ett dermotoskop i kameran och då får man en tydligare bild av hur det ser ut, säger Anders Norman ST-läkare på Wetterhälsan i Jönköping.

Wetterhälsan är en av de vårdcentraler som nu på försök testar den nya kameran med ett förstoringsglas som bättre ska kunna upptäcka misstänkta fall av malignt melanom. Utrustningen finns också på vårdcentralen i Bankeryd, Lokstallarna i Jönköping och Kungshälsan i Huskvarna. Som vi berättat tidigare drabbas allt fler länsbor av hudcancer och det här är ett redskap i att tidigt upptäcka sjukdomen.

Snabbare diagnos

– Jag ser fördelar med att det kan leda till en snabbare diagnos för patienten, säger Anders Norman.

Sedan är det ett extra moment att ta den här typen av foton men det ska vara tidssparande och resurssparande också.

Trycket är hårt på hudkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. En tredjedel av alla besök hit handlar om hudtumördiagnostistik och det är mer än tidigare. Men genom att vårdcentralen nu skickar en bild med remissen så kan hudläkarna redan i ett tidigt stadie bedöma vilka patienter som måste prioriteras.

Utvärdering

– Det här underlättar vår prioritering för att en del remisser kan vi ju besvara direkt eller ge råd utan att vi ser patienten.

Hur bra är det här systemet?

– Det vi vi inte än för vi har just börjat men det ser ut att fungera.

I höst ska arbetssättet utvärderas och om det faller väl ut ska det införas på fler vårdcentraler i länet. Anders Norman är positiv.

– Allting som strävar efter att göra det bättre bör prövas och man har ju sett positiva trender i de studier som har gjorts. Nu får vi testa om det fungerar för oss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.