Katten Snobben välte troligtvis ner en adventsljusstake så att det började brinna i villan. Foto: TT/PRIVAT

Katten Snobben orsakade villabrand

Uppdaterad
Publicerad

Branden i en villa mellan Habo och Mullsjö på söndagen orsakades troligen av den 13 år gamla katten Snobben. Han råkade välta en elljusstake.

– Jag fick panik för jag kände att det luktade brandrök när vi kom hem, berättar Jessica, dotter i familjen.

Det var vid tvåtiden på söndagen som hon, hennes mamma och syster kom hem efter att ha tränat. Hon kände då att något luktade i huset.

– Först blev jag arg på mamma eftersom jag trodde att hon hade glömt att stänga av plattan men så var det inte. Istället märkte vi att doften kom från min systers rum.

”Jag måste rädda hundarna”

– Det pyste från madrassen och där låg elljusstaken. Branden bara ökade och ökade men det enda jag tänkte på var att få ut våra hundar, berättar Jessica.

Samtidigt försökte de övriga i familjen kväva elden men det gick inte och de larmade räddningstjänsten. När de kom till huset mellan Mullsjö och Habo brann det i madrassen och den fick bäras ut av rökdykare.

Dottern säger till SVT Nyheter Jönköping att det är troligt att Snobben orsakat branden eftersom han brukar välta saker.

Orsaken måste utredas

Räddningstjänsten kan inte bekräfta att det verkligen var elljusstaken mot madrassen som orsakade branden i familjens villa, men säger att det nu pågår en utredning.

– Vi ska kolla på det men om det är den som har orsakat branden är för tidigt att säga, säger Samuel Nyström, en av de brandmän som var med ute på platsen igår.

Enligt räddningstjänsten är det mycket ovanligt att en elljusstake orsakar en brand. Enligt polisen finns det ingen misstanke om brott.

I dag, dagen efter, är familjen lättade över att branden inte spred sig.

– Jag mår bra men jag är chockad, säger Jessica.

– Hade vi inte kommit hem hade kanske hela huset brunnit ned.

Hundarna Selma och Fridolf och även katten Snobben mår efter omständigheterna väl.  

– Snobben har en brännskada på tassen, det är det enda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.