Foto: Jonas Tubbin / SVT

Kommunen backar om försäljning av Axamoskogen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Jönköpings kommun meddelar nu att den kritiserade försäljningen av Axamoskogen stoppas.

Det meddelades på en presskoferens under torsdagen.

– Vi har lyssnat in och sett att vi måste få ett slut på det här som har pågått en tid med en massa oro bland våra invånare. Nu måste vi fokusera på det som är viktigast att få fram fler bostäder, Carin Berggren (M), kommunalråd.

Munksjösatsningen

Enligt dem riskerar nu utbyggnaden av södra Munksjön att bli försenad.

– Frågan som debatterats handlar om hur vi ska få markåtkomsten, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunalråd, under presskonferensen.

Kan tvångsinlösas

Den planerade affären var en del av en uppgörelse med fastighetsägaren Tommy Hegestrand. Jönköpings kommun skulle få köpa fyra hektar mark vid Munksjön för 123 miljoner kronor, där en ny tågstation för höghastighetsjärnvägen planeras. Fastighetsägarens krav var att köpa kommunens mark vid Axamo.

Var det förhastat att slänga med Axamoskogen som en del i den här affären?

– Det är raljant att uttrycka det som att vi slängde med Axamoskogen. Markägaren hade inget intresse av att sälja marken vid södra Munksjön, skulle han göra det var det med den här villkorade affären, säger Carin Berggren.

Kan det bli så att kommunen tvångsinlöser marken vid södra Munksjön?

– Det är det absolut sista, det händer ju i världen, men vi har inte för vana att göra det i den här kommunen. Vår utveckling av staden är otroligt viktig så det får bli en senare fråga.

Affären har väckt mycket protester och kommunen begärde en ny värdering av marken. Även inom den styrande alliansen har det varit oenighet. Liberalerna har varit emot en försäljning av Axamoskogen.

Nu stoppas alltså hela affären.

– Vi förstår människors oro och tar den till oss, säger Andreas Sturesson (KD), kommunalråd.

Besviken på kommunen

Fastighetsägaren Tommy Hegestrand säger till P4 Jönköping att han är besviken på kommunens hantering av affären men är ändå glad över dagens besked.

– Vi är glada att vi får behålla våra fastigheter. Det är ju inte vi som har initierat den här affären utan det är ju kommunen. Under resans gång har vi förstått att vi har ju sålt alldeles för billigt. Vi är glada att vi slipper den här affären.

Enligt Hegestrand har flera stora byggbolag hört av sig som är intresserade av att köpa fastigheterna vid södra Munksjön. Planen är fortfarande att sälja men till någon annan än kommunen.

– Jag är lite bränd på det här med kommunen, sägar han till P4 Jönköping. Vi har lagt ner mycket jobb på detta. Det får bli andra som vi förhandlar med nu, det är det troliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munksjösatsningen

Mer i ämnet