Foto: TT/arkivbild

Kommunen där företagandet växer mest

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad mellan kommunerna i länet när det kommer till nyregistrering av företag. Starkast tillväxt i procent har skett i Habo kommun.

Det är ekonomiföretaget Visma som har gjort en sammanställning av antalet nyregistrerade samt avregistrerade företag under en femårsperiod. De senaste fem åren har nästan 320 000 nya företag registrerats i Sverige. Men samtidigt har cirka 226 000 företag gått i konkurs eller lagts ned. Skillnaden mellan ger den verkliga tillväxten.

Jönköpings län kommer på andra plats i landet när det gäller starkast nyföretagande, och i länet har Habo den procentuellt största ökningen av nya bolag. De senaste fem åren har antalet företag i Habo ökat med 63 procent.

– Fyra av fem jobb skapas i Sveriges små och medelstora företag. Ett aktivt nyföretagande fungerar som en motor för det lokala samhället, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Mullsjö kommer på andra plats i länet när det gäller nettotillväxten av företag. Där har ökningen varit 51 procent. Gnosjö kommer på en tredjeplats, bara några tiondelar under Mullsjös siffra. På fjärde plats kommer Jönköpings kommun, där företagandet har ökat med 49 procent från 2010 till 2014.

Vetlanda kommun hamnar på sista plats i länet. Där har ökningen varit 36 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.