Susanna Karlsson tycker att kommunens agerande är vansinnigt. Foto: SVT

Kommunen kan tvinga bort dem från sina hem

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal familjer som bor intill Hedenstorps industriområde är chockade och upprörda – snart kan deras hem tas ifrån dem. När kommunen expanderar industriområden i Jönköping och företag drivs bort från staden kan de nu tvingas att flytta.

Flera boende i området är upprörda över kommunens sätt att hantera situationen och menar att informationen varit katastrofalt dålig.

– Det var en chock helt enkelt. Om kommunen får igenom detta i ett regeringsbeslut så är det en flytt som gäller, konstaterar Frank Jonasson som är en av de drabbade.

Hans hus har funnits inom familjen i över 40 år då det är många känslor knutna till en eventuell flytt.

– Jag är ju uppvuxen här och hela området betyder jättemycket för mig.

”Helt vansinnigt”

Det är ett tiotal fastigheter som är berörda och sedan i maj när informationen gick ut så har kommunen hunnit med att värdera en handfull av dessa och förhandlingar pågår nu mellan markägare och kommunen. En annan av dessa berörda fastigheter är Bergkulla där Susanna Karlsson bor.

– Jag tycker ju att kommunens agerande är helt vansinnigt. Vi har funderat på det och kommit fram till att antingen har politikerna blivit galna eller så är det någon inflytelserik person på kommunen som vill ha marken. Det är helt vansinnigt att lägga ett industriområde 800 meter från tätbebyggt område, säger Susanna Karlsson.

Vill frigöra mark för järnväg

Vid kommunen säger man att det gått betydligt fortare med efterfrågan på industrimark än man räknat med och att situationen börjar bli akut. Skälet är att framtida järnvägssatsningar tvingar bort företag från stan och att mark nu måste frigöras snabbt.

– Det börjar bli krisartat med hur mycket industrimark som finns ledigt på Hedenstorp, konstaterar Fredric Norrå avdelningschef vid tekniska kontoret på kommunen.

De boende i området menar att kommunen mörkat det hela genom att endast annonsera i Post- och inrikes tidningar och Jönköpings-Posten, och inte ta personlig kontakt.

– Vi kan omöjligt ta kontakt med alla som berörs av en översiktsplan, menar Norrå.

Men här handlar det om ett tiotal människor som kanske tvingas flytta, hade ni inte kunnat vara tydligare?

– Vi har kommunicerat den väg som vi är ålagda att göra.

Kommunen: Ett pris man får betala

Den högsta politiska ledningen i kommunen beklagar att människor hamnar i kläm och kan komma att tvingas flytta men menar att det är priset man får betala för kommande järnvägssatsningar.

– Vi vet att det finns några som fått erbjudande om alternativ på Samset bland annat, och någon har fått erbjudande om en liknande bostad. Jag förstår att det är jobbigt när det handlar om ens hem. Men som jag sagt tidigare, samhällsnyttan av att få en höghastighetsbana hit överväger det, säger Carin Berggren (M) och fortsätter:

– Jag vet att våra tjänstemän på tekniska kontoret gör sitt bästa. Och jag är ledsen om någon verkligen känner så att man inte fått tillräcklig information.

De boende i området är nu oroliga för att kommunen ska fatta ett panikartat beslut i stället för att invänta kommande stora infrastrukturprojekt som utbyggnad av riksväg 40 och Götalandsbanan. De menar att det vore bättre att lägga industrier i anslutning till dessa.

– Jag kommer att göra allt för att stoppa projektet, säger Frank Jonasson.

– Att de ska ta beslut så snabbt och riva upp folk från hus och hem, det är jättedåligt, säger Susanne Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.