Kommunen vädjar: Ta tjänstledigt

Uppdaterad
Publicerad

För att klara av att ta hand om alla ensamkommande flyktingbarn har Jönköpings kommun gått ut och vädjat till kommunanställda att ta tjänstledigt från ordinarie arbete för att i stället jobba med flyktingarna.

Inför 2015 var Migrationsverkets prognos att det skulle komma cirka 50 ensamkommande barn till Jönköpings kommun. Den siffran blev i själva verket 335 och under december när trycket blev som hårdast gick kommunen ut med en vädjan till sina anställda.

– Vi var oroliga för att vi inte skulle klara av det överhuvudtaget, säger Lars Malmström, biträdande chef på individ- och familjeomsoregen i Jönköping.

– Vi gick ut och hörde om man var beredd att ställa upp och hjälpa oss på våra HVB-boenden för att klara av uppgiften.

Bra gensvar

Erbjudandet innebär att man som kommunanställd kan ansöka om att vara tjänstledig under två månader för att istället jobba på ett av kommunens hem för ensamkommande flyktingbarn, så kallade HVB-hem. Och gensvaret har blivit bra. Över trettio personer har anmält sitt intresse.

En av dem som valt att göra bytet är socialskreteraren Johan Eriksson. Strax före jul började han jobba på boendet vid köpcentret A6.

– Jag såg det som en möjlighet för mig att testa ett nytt och spännande jobb.

Hur har det varit hittills?

– Det händer mycket. Vi är i uppstarten av det här och det gäller att lösa olika uppgifter för dagen.

På HVB-boendena ska personalen se till att barnen får en god omvårdnad, hjälpa dem igång med skolan och att bli en del av det svenska samhället.

Och att kommunen på det här sättet har gått ut och vädjat till personalen om att byta tjänster, ser Johan Eriksson som något positivt.

– Ja, jag tycker att det är bra att man tar tillvara de resurser som finns i kommunen. Det är bra att de satsar själva istället för att köpa in de här tjänsterna.

”Behovet är tillgodosett”

Lars Malmström, biträdande chef på individ- och familjeomsorgen säger att man i och med det goda gensavaret på förfrågan om byte av tjänster, nu har personal så man klarar inledningen på det nya året. Vad som händer sedan är osäkert.

– Det akuta behovet är tillgodosett sedan får vi se hur behovet ser ut framåt. Vi lever i en tid där det är svårt att förutse vad som kommer att hända. Kommuner och stat måste ha en hög beredskap för att kunna möta det här när det kommer med så här kort varsel.

Det är upp till varje arbetsplats att avgöra om man kan avvara personal för tjänstledighet eller inte. Johan Eriksson kommer att vara borta i två månader till att börja med.

– Jag är tacksam för att jag har kollegor som ställer upp på det här. Det innebär ju att deras arbetsbelastning ökar eftersom jag inte ersätts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.