Kontanter ställer till problem på Visingsö

Uppdaterad
Publicerad

Ingen kontanthantering finns på ön men många använder sig fortfarande av kontanter.

Trots att vi går mot det kontantlösa samhället var det i fjol 80 miljarder kronor i kontanter i omlopp i det svenska samhället. Och på platser som Visingsö där det saknas bank eller uttagsautomater kan det bli besvärligt på olika sätt.

– Ett problem är ju att våra besökare inte kan plocka ut kontanter i den utsträckning som de önskar och att företagarna inte har någonstans att lämna ifrån sig sina kontanter, säger Susanne Svensson, ordförande i Visingsös näringslivsförening.

Många vill betala kontant

På Visingsö finns sedan många år ingen bank och det är några år sedan butiken som skötte kontanthantering slog igen. Trots att majorieteten av företagarna på ön i dag har kortbetalning är det fortfarande många som vill betala med kontanter.

– Framförallt äldre och en del funktionsnedsatta vill gärna ha kontanter för det känns tryggt och vill ej vara tvungen att skaffa ny teknik, säger Helena Liljergren, processledare för grundläggande betaltjänster på Länsstyrelsen.

Nytt EU-direktiv

De senaste fem åren har antalet bankkontor som hanterar kontanter minskat rejält i länet. Längst väg till att ta ut pengar har invånarna i Aneby, Sävsjö och Mullsjö. I september 2016 börjar ett EU-direktiv att gälla där varje invånare ska ha tillgång till grundläggande betaltjänster som att ta ut och sätta in kontanter. Om detta kommer att leda fram till en lagstiftning i Sverige där banker kan tvingas att hantera kontanter är oklart.

– Det blir spännande att se hur det översätts i svensk lag. Det gäller banker och kreditinstitut som ska ha tungt vägande skäl för att inte ha kontanhantering på sina kontor.

Finns stöd

Men det går att få ekonomiskt stöd från staten för att kontanthanteringen ska fungera på mindre orter. Ett ombud kan få nettokostnaden för hanteringen betald, det går också få stöd för att en värdetransport ska hämta kontanter. Men det kan vara svårt att få ett ombud att vilja hantera kontanter på grund av rånrisk och andra praktiska problem. Visingsös näringslivsförening har velat att turistbyrån i hamnen skulle vara ombud, något som Destination Jönköping inte nappat på.

– Nej, det ville de inte göra. De ansåg inte att det vara deras problem att besökarna inte kan ta ut kontanter, säger Susanne Svensson.

Får hitta lösningar

Eva Larsen jobbar deltid i matbutiken på ön och driver också en hudsalong i den nedlagda sparbankens gamla lokaler. Hon berättar om att man trots allt ofta hittar lösningar.

– Tar vår växel slut på Coop så får vi lösa det sinsemellan och ringa runt till andra företagare här på ön och fråga om mynt. Likaså kan andra komma till oss och växla om vi har möjlighet.

Det är skytteltrafik på ön med växelpengar på sommaren?

– Ja, så kan det vara. Och så finns det en och annan arg turist som inte får ut pengar när det är till exempel en stor loppis eller skördehelg på gång. Vi vill förstås att alla ska kunna handla på ön, säger Ewa Nilsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.