Foto: SVT/privat

Kontanthantering stort problem för småföreningar

Uppdaterad
Publicerad

Eksjöbygdens släktforskningsförening har stor problem att ta hand om sina kontanter när de säljer fika på sina träffar.

Det kontantlösa samhället som vi har ger en hel del problem. Medan bankerna slutar behandla kontanter och samtidigt lägger ner allt fler kontor finns det fortfarande många småförenigner och andra verksamheter som är beroende av en fungerande kontanthantering.

Men eftersom summorna är för små lönar det sig inte att betala för att sätta in pengar på banken eller köpa en kortterminal.

– Vi har ett elände, var ska vi göra av alla pengar, säger Elisabeth Leek, ordförande orförande på Eksjöbygdens släktforskningsförening.

Mer än 1000 kronor

På Eksjöbygdens släktforskningsförening har de ungefär åtta träffar varje år och på de här träffarna serveras det fika som kostar 20 eller 30 kronor. Ett belopp som betalas av besökarna med kontanter.

Efter varje träffa står de med allt från några 100-lappar till över 1000 kronor i kontant som de inte vet hur de ska hantera. 

– Vi försöker köpa dyrare fika men nästa gång uppstår ju samma problem, då kommer det in mer kontanter. Vi har en kassa som är hos olika medlemmar och det blir bara mer och mer pengar, säger ordförande Elisabeth Leek.

– Jag tycker att man ska öppna upp bankerna igen. Punkt slut. Jag tycker det är skamligt att de har gjort så här, fortsätter Elisabeth Leek.

Flera vill ha kontanter

Det är inte bara föreningar och småbutiker som saknar möjligheten att kunna använda kontanter i den utsträckning som man vill.

– Jag vet flera som vill gå tillbaka till kontanter både gamla och unga, exempelvis efter att ha utsatts för skimning, säger Elisabeth Leek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.