Kräver rökförbud för lärare

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Lärare mot tobak kritiserar kommuner i länet som inte infört rökfri arbetstid.

Aneby, Jönköping och Sävsjö är de kommuner i länet där politikerna inte beslutat att införa rökfri arbetstid. Där är det fritt fram för exempelvis hemtjänstpersonal och skolpersonal att gå ut och röka när de har en paus. Detta har fått organisationen Lärare mot tobak att reagera.

– Skolan ska vara en förebild, och eleverna vet vilka lärare som går ut och röker. Dessutom kan det vara ett problem för de elever som är allergiska, säger Ingrid Talu som är ordförande i Lärare mot tobak.

Eget ansvar

Ann-Marie Nilsson (C), kommunalråd i Jönköping, berättar att förslaget om rökfri arbetstid i kommunen var uppe för flera år sen, men fullmäktige valde att inte införa det.

– Det är vuxna människor som arbetar i den här kommunen som måste ta ett eget ansvar, säger Ann-Marie Nilsson.

Men lärare mot Tobak anser att kommunen inte tar ansvar för barnens skolmiljö.

– Vill man värna om skolans miljö, då lär man införa detta kvickt, säger Ingrid Talu.

För anställda

Majoriteten av landets kommuner har infört rökfri arbetstid för de anställda.

– Det kan vara intressant att ta del av andra kommuners erfarenheter och om vi kan lära något. Då kan det ju kanske vara aktuellt att pröva saken igen, säger Ann-Marie Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.