Lotta Ottosson behöver personlig assistans dygnet runt. Foto: SVT/TT

Lagtolkning hindrar Lottas toalettbesök

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan har börjat tolka lagen om personlig assistans annorlunda. För många funktionshindrade innebär det stora begränsningar i livet. Lotta Ottosson kan numera oftast inte gå på toaletten alls när hon är utanför sitt hem.

När Lotta Ottosson ska gå på toaletten hemma har hon hjälpmedel som kan skötas av en ensam assistent. Men när hon går på offentliga toaletter behöver hon två assistenter.

Förra året sänkte Försäkringskassan hennes assistanstimmar vilket innebär att hon endast är beviljad dubbelassistans under själva tiden som toalettbesöket pågår, vilket enligt Försäkringskassans bedömning är 30 minuter.  

– Det innebär att jag inte kan vara borta på dagarna så länge som jag tänkt mig. Och jag får sitta och hålla mig. Det är många gånger jag är jättekissnödig, säger hon.

Omfattar inte restid

Försäkringskassans nya bedömning innebär stora hinder för Lotta Ottossons assistenter. Den andra assistenten får bara betalt under de 30 minuter som toalettbesöket får pågå.

Om Lotta Ottosson exempelvis måste åker från hemmet i Anneberg till Jönköping innebär det att de tilldelade assistanstimmarna inte omfattar restiden.

– Vi vet inte hur vi ska lösa det, säger Marie Persson, som är hennes assistent.

Lotta Ottosson har en medfödd sjukdom som heter progressiv spinal muskelatrofi typ 2 och den innebär att hennes muskler hela tiden blir svagare.

Assistans dygnet runt

På grund av sin sjukdom har Lotta Ottosson haft personlig assistans sedan 1995 och Försäkringskassan har beviljat henne assistans dygnet runt.

– Jag brukar säga att jag tänker och pratar själv, men armar och ben behöver jag dygnet runt, säger Lotta Ottosson.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) reglerar rätten till personlig assistans.

Den tillkom i början av 90-talet och i lagen står det att målet ska vara att den enskilde med funktionshinder får möjlighet att leva som andra och ”få full delaktighet i samhället”.

Nya tolkningar

Men senaste tiden har flera domar i Högsta förvaltningsdomstolen medfört att kommuner och Försäkringskassan tolkat LSS-lagen annorlunda.

En sådan tolkning gäller rätten till dubbelassistans och när Försäkringskassan omprövade Lotta Ottossons behov av två assistenter vid toalettbesök ändrades antalet assistanstimmar från 16 timmar i veckan till dagens åtta timmar.

– Det räcker absolut inte, säger hon.

Schemalagda toalettbesök

Enligt Monica Svanholm, områdeschef på Försäkringskassan, har rättspraxis blivit tydlig angående dubbelassistans.

– Försäkringskassan beviljar antalet timmar, men vi lägger oss inte i schemaläggningen. Man kan undra om toalettbesöken inte ska vara schemalagda, säger hon.

Tänker du att det är lätt att planera när man ska gå på toaletten?

– Jag förstår absolut att det är svårt, men jag tror inte heller man är intresserad av att Försäkringskassan sätter scheman, säger Monica Svanholm.

”Går inte genomföra”

Men assistenten Marie Persson förstår inte hur assistanskooperativet ska lösa toalettbesöken i praktiken.

– Jag förstår inte vad arbetsgivaren ska göra åt saken. Lotta har ju bara blivit tilldelad ett visst antal timmar, säger hon.

Och Lotta Ottosson håller med.

– Jag tänker att det är lika omöjligt för mig att flyga till månen som att en arbetsgivare skulle kunna lösa detta, säger hon.

Men kan du inte förstå Försäkringskassans bedömningar utifrån att kostnaden för personlig assistans gått upp i Sverige?

– Eftersom insatsen som de beviljar inte går att genomföra i verkligheten så kan jag inte förstå det, säger Lotta Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.