Otto Björnberg är en av regionens onlineläkare Foto: SVT

Läkarbesök via mobilen nu möjligt

Uppdaterad
Publicerad

Trött på att sitta i väntrummet för att få träffa en läkare? Nu kan region Jönköping erbjuda läkarbesök i mobilen. Via en app loggar man in med sitt bank-id, beskriver sina symptom och bokar själv en tid, när det passar.

– Det ligger i tiden, säger Ulf Österstad, verksamhetschef på Bra Liv Nära.

Online-läkare har funnits i projektform sedan i mars. Men nu tar Region Jönköping ytterligare ett steg och inför möjligheten att boka läkare via en app, som kan laddas ner gratis.

– Vi behövde öka tillgängligheten och allmänheten finns ju online, säger Ulf Österstad.

Tanken är dels att lätta på trycket på vårdcentralerna och öka tillgängligheten för patienterna, men Ulf Österstad ser även andra fördelar.

– Vattkoppor är ett exempel. De personerna vill vi inte ha i ett väntrum där det finns gamla och sjuka människor. Då kan vi hantera dem så här i stället.

Men riskerna då? Är det inte svårt att ställa diagnos utan ett fysiskt besök?

– Det är alltid svårt att ställa diagnos. Det är klart att det är sämre om man jämför med ett fysiskt besök, men med tanke på alla de telefonsamtal som vi har med patienter varje dag så får jag ju på detta sätt bättre information, säger Otto Björnberg, som jobbar som onlineläkare.

– Och många gånger handlar det om banala saker som faktiskt går utmärkt att ta via telefon.

Läkare online

Läkarbesök online kostar precis som ett vanligt läkarbesök. Fördelen är att patienten själv kan bestämma var och när det ska ske. Nackdelen är att vissa besvär inte upptäcks. Patienten får ta ett större eget ansvar.

Mötet tar 15 minuter.

Läs mer på Region Jönköpings webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.