”Han lämnar ett stort tomrum efter sig”

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Calle Örnemarks bortgång är en stor förlust för Jönköping. Det säger Eva-Lotta Franzén som under flera år arbetade som chef för allmänkulturen i Jönköping.

Första gången Eva-Lotta Franzén kom i kontakt med Calle Örnemark var när hon började arbeta med konstfrågor i Jönköpings kommun i början av 80-talet. Sedan 2010 är hon kulturchef i Borås kommun, men hon minns väl relationen med den nu avlidne konstnären.

– Jag hade en bra relation med Calle. Det är klart att det blev diskussioner ibland och det hade med hans konst att göra. Verken var ju stora och byggda i trä och de kunde hetta till när det handlade om vad som behövde åtgärdas, berättar Eva-Lotta Franzén.

”Inte alltid samma åsikt”

Jönköpings kommun och Calle Örnemark själv hade inte alltid samma åsikter om vad som behövde åtgärdas när det gällde hans konstverk.

– Men vi var inte kategoriskt negativa, säger Eva-Lotta Franzén.

Hon berättar om ett verk som Örnemark så gärna ville se i Rocksjön i Jönköping men som Jönköpings kommun av säkerhetsskäl nekade. Istället togs det emot med öppna famnen i Norge.

– Han ville bygga en stor båt, en slags lekskulptur. Men på grund av säkerhetsaspekter kunde vi inte bygga det. Vi ställde högre krav än Norge helt enkelt, säger hon.

– Han gillade förstås inte att vi sa nej, men han förstod det samtidigt och vi blev ändå inte osams.

Vad hade han för betydelse för Jönköping?

En symbol för Vätterbygden

– Han var betydelsefull och satte Jönköping på kartan. Alla som åkt förbi Huskvarna känner exempelvis till Jätten Vist.

– Men sedan var det vissa som ifrågasatte hans verk och det tog han illa vid sig av.

Enligt Eva-Lotta Franzén blev Calle Örnemark mer erkänd med åren och han var också känd nationellt. Han hade flera verk utomlands. Och det är ovanligt att lyckats så bra utomlands som han gjorde.

– Han var också  intresserad av annan konst än sin egen, vilket är roligt. Det är inte alla konstnärer som är det, berättar Eva-Lotta.

Vad kommer du sakna av honom?

– Calle var en väldigt speciell person och en speciell konstnär. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.