Landsbygdsskolorna får vara kvar

Uppdaterad
Publicerad

Inga landsbygdsskolor läggs ner i Vaggeryds kommun som tidigare diskuterats. Men beslutet ger bara ett temporärt andrum för dem som kämpar för skolornas existens.

Tidigare har barn- och utbildningsnämnden i Vaggeryd föreslagit att flera lågstadieskolor i kommunen ska läggas ner. Men under måndagskvällens kommunfullmäktigemöte beslutade politikerna att inga landsbygdsskolor ska läggas ner under innevarande mandatperiod, i linje med kommunstyrelelsens tidigare förslag.

– Det är glädjande, men vi är ändå inte helt nöjda, säger Robert Munkstierna som är en av föräldrarna som kämpar för att de mindre skolorna inte ska läggas ner.

Men ärendet ska återremitteras för vidare utredning.

– Det här kommer att bli en glödhet potatis inför nästa mandatperiod. Vi kommer att kämpa vidare för att landsbygden ska få leva. Arbetet med att rädda skolorna har bara börjat, säger Robert Munkstierna.

Men Christer Holmgren (M), ordförande i kommunfullmäktige, tonar ner frågan.

– Jag tror inte att det kommer att vara en så het fråga i nästa val eftersom alla partier var eniga nu ikväll, säger Christer Holmgren.

– Vi i Vaggeryd vill ha en levande landsbyggd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.