Foto: SVT

Träffa clownen som hjälper barn på sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Lotten Sjönneby från Habo började sin yrkesbana som barnskötare, men intresset för teater ledde henne till ett jobb som sjukhusclown. Flera gånger i veckan besöker hon svårt sjuka barn, bland annat på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Det är så fantastiskt roligt och jag är så glad att jag får göra det här jobbet, säger Lotten Sjönneby.

Varje tisdag sedan 2012 kommer Doktor Lowe, alias Lotten Sjönneby, till Länssjukhuset Ryhov för att muntra upp barn som är svårt sjuka. Sjukhusclown är hon också på flera sjukhus i Stockholm och hon är nu inne på sitt artonde år.

– Alla möten som man har med barn och föräldrar, det är fantastiskt, säger hon.

– Jag tror att det betyder något för barnen som är här när jag kommer.

Nelly, 11, behandlas för hjärntumör

Idag besöker Lotten barnklinikens dagsjukvård och träffar bland annat 11-åriga Nelly Haglund från Tranås som just nu behandlas för en hjärntumör. Hon är här en gång i veckan och hennes pappa berättar att Nelly valt att komma hit just på tisdagar eftersom hon då får träffa Doktor Lowe. Lotten säger att hon inte tänker på att det är sjuka barn hon träffar.

– Jag tänker att jag möter barn och försöker se var leken finns i barnet. Vad kan jag locka fram för att det här barnet ska få det bra här på sjukhuset, säger hon.

Väldigt sällan väljer hon att prata om barnens sjukdomar. Hon vill se sig som en kompis. Hon berättar att många av dem träffar hon flera gånger och de får en nära relation. Eftersom många är under behandling och då extra infektionskänsliga träffar de kanske inte så många andra barn.

– Då kan jag bli en vän till dem under den här tiden som de behandlas på sjukhuset.

Värdefullt besök

För 5 åriga Hampus Roos från Bor, som lider av obotlig cancer efter en hjärntumör, är Doctor Lowes sällskap mycket värdefullt. När Lotten kommer in i rummet skiner han upp som en sol. Hon blåser bubblor, sjunger och skojar med honom. Mamma Mari Roos berättar att Doktor Lowe får Hampus att slappna av under sitt sjukhusbesök.

– Han måste genomgå flera jobbiga behandlingar för att få vara kvar så länge som möjligt. Då gör allt det här värt det när Doktor Lowe kan komma och lätta upp stämningen när det är jobbigt, säger hon. 

Svårigheten med jobbet tycker hon är att träffa rätt, men när det sker är det fantastiskt.

– Då ser man att någonting tänds i barnen eller i övriga familjens ögon. Det slår högt, säger hon med ett skratt.

Att Lotten älskar sitt jobb är tydligt, men det är inte helt enkelt att släppa när sminket tvättas av efter en arbetsdag.

– Man tänker ibland hemma på hur barnen har det men när man jobbar med det här måste man tackla att livet är orättvist och det är inte alltid lätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.