Många kommuner satsar på elbilar

Publicerad

Tranås är först i länet med en kommunal elbilspool, men det är inte lätt att få kommuninvånarna att ansluta sig.

Allt fler av landets kommuner satsar på bilpoolsverksamhet och enligt en undersökning från organisationen Gröna bilister finns det någon form av poolverksamhet som är öppen för allmänheten i 25 procent av kommunerna som svarat.

Tranås kommun går steget längre och är nu först i länet med en kommunal elbilspool.

–  Vi i Tranås kommun har gjort det som en miljöåtgärd. Kan vi minska bilresorna med fossila bränslen är det jättebra, säger Emelie Emanuelson, energisamordnare i Tranås kommun.

Tranås testade projektet med bilpool för två år sedan, men sedan mars i år har poolen gjorts permanent. De båda elbilarna står parkerade vid stadshuset och kommunen har även planer på att bygga solceller som laddar bilarna på en annan parkering i närheten.

Bilpoolen är öppen för kommunens anställda under kontorstid och även privatpersoner kan bli medlemmar och då nyttja bilarna under kvällar och helger. Men hittills har intresset från Tranåsborna varit svagt.    

– När jag kollade statistiken i dag var det sju medlemmar som är privatpersoner. Det finns verkligen möjlighet för fler att hyra bilarna, säger Emelie Emanuelson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.