Länsstyrelsen ändrade hälften av Jönköpings kommuns bygglovsbeslut efter överklagan. Foto: SVT

Många överklagade bygglovsbeslut ändras

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen ändrade hälften av Jönköpings kommuns bygglovsbeslut efter överklagan. Detta är mest i länet och de utdragna processerna innebär stora kostnader och mycket oro för fastighetsägarna innan de får rätt.

Louise Jansson i Ryd byggde om sitt garage. Hon är småföretagare och har haft sin verksamhet i garagets övervåning. Men när ärendet prövades av byggnadsnämnden i Jönköping blev svaret nej. Nämnden beslutade även att Louise Jansson och hennes man var tvungna att riva påbyggnaderna inom tre månader.

– Det kändes hemskt eftersom detta är mitt livsverk. Och vi har lagt mycket pengar på det här huset, säger hon. 

Kommunernas byggnadsnämnder beslutar om tillbyggnader husägare vill göra är lagliga. Men hur Plan- och bygglagen tolkas skiljer sig mycket åt mellan olika kommuner.

Fastighetsägare som inte är nöjda med kommuners beslut kan överklaga till länsstyrelsen och länsstyrelsen kan sedan skicka tillbaka beslutet till nämnden för ny bedömning.

”Påverkat oss väldigt”

Jönköping är den kommun där länsstyrelsen ändrade flest beslut förra året. Snittet för länet är att 35 procent av besluten ändras efter överklagan. Men i Jönköping ändrades istället 49 procent. 

När Louise Jansson och hennes man överklagade bygglovsbeslutet konstaterade länsstyrelsen att Jönköpings kommun saknat laglig grund att tvinga paret att riva garaget. Men än är ärendet inte avslutet. Under tiden har Louise Jansson och hennes man varit tvungna att stoppa arbetet med att renovera garaget.

– Det har påverkat oss väldigt mycket psykiskt. Vi väntar varje dag på vad de ger oss för svar, säger Louise Jansson.

”Väldigt komplicerade”

Enligt Ulf Mattsson, bygglovschef i Jönköpings kommun, hanterar de runt 1400 bygglovsärenden per år.

– Många av dem är väldigt komplicerade och då kan naturligtvis det här uppstå. Om länsstyrelsen ändrar 21 av alla bygglov vi beviljar på ett år så tycker jag det är rätt hanterbart, säger han.

Vad tänker du om att era beslut kan kosta fastighetsägare mycket pengar och orsaka mycket oro?

– Vi tycker att det är väldigt beklagligt att folk hamnar i den situationen och det är inget vi vill. Men tyvärr är det så, säger Ulf Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.