Många studenter i Jönköping krävs på återbetalning

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje student med bostadsbidrag blir återbetalningsskyldig och i Jönköping ligger siffran på 37 procent.

Orsaken är att  många missar att anmäla ändrade förhållanden som påverkar bidraget. För att räkna ut hur mycket pengar som ska betalas ut i bostadsbidrag till en sökande begär Försäkringskassan att personen uppskattar sin totala årsinkomst. Siffran kontrolleras först när Skatteverkets årsbesked kommer.

Om inkomsten, hyran, eller familjeförhållanden under tiden ändras så ska det rapporteras in direkt så att bidraget kan justeras. Men det missar alltså många  – och riskerar därmed att bli återbetalningsskyldiga.

Jönköping hör till de orter  som ligger högst i landet  var gäller återbetalningsskyldighet – 37 procent.  I Lund och Uppsala, två av de största studentorterna. Här ligger ligger siffran på 30 procent.

Deltid

– Det beror nog på att många arbetar deltid och inte har ett schema lång tid framöver så det är svårt att planera hur mycket man jobbar, säger Elin Höjrup, vice ordförande i Studentkåren i Jönköping.

Hon menar att konsekvenserna kan bli stora.

Det kan rasera ekonomin för en hel månad eller mer beroende på hur mycket man ska betala tillbaka.

Kan det inte handla om slarv?

– Nej, det tror jag inte. De flesta är noga med sin ekonomi.

Vid Försäkringskassan är man bekymrad.

– Det är höga siffror. Det har delvis sin förklaring i hur bidraget är konstruerat. Men vi vill nå ut med att det går att undvika återkrav genom att vara observant på sina inkomster och anmäla förändringar i tid, säger Karin Everbrand vid verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.