Deltar i helgens tävlingar gör fjordhästar och ryttare från Danmark, Finland, Norge och Sverige. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Mästerskap för fjordhästar

Uppdaterad
Publicerad

I Vaggeryd samlades på torsdagen Nordens främsta fjordhästar och ryttare för både nordiska och svenska mästerskapen.

Tävlingarna pågår hela helgen och det är drygt 120 hästar som ska göra 450 starter i så vitt skilda grenar som dressyr, hoppning och skogsmaraton med häst och vagn.

– Vi tror att den stora publiktillströmningen blir på lördag då händer det väldigt många spännande saker. Vi har maratonkörningen, vi har final både i SM och NM i dressyrridning som är stora grenar på de här tävlingarna, säger Helena Kättström i arrangörsgruppen för tävlingarna.

Varför har man tävlingar med enbart fjordhästar?

– Från början drogs det igång för att avelsföreningen ville visa vilken trevlig och samarbetsvillig häst det är som man kan använda till många olika saker, berättar Helena Kättström som också är ordförande i Svenska fjordhästföreningen.

– Det är en mycket populär ras som både ungdomar och vuxna trivs med, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.