• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Martin Hytting (M) är öppnar dörren för samarbete. Foto: SVT/TT

Moderater vill öppna dörren för SD

Uppdaterad
Publicerad

Två ledande moderater i länet vill nu slopa det interna förbud som finns mot att samarbeta med Sverigedemokraterna

– Vi kan se de problem som blev efter valet när SD blev vågmästare i kommuner och i regionen. Det blev låsningar och i regionen fick vi i Alliansen göra upp med Vänsterpartiet för få till ett styre, säger Martin Hytting (M), ledamot i regionstyrelsen till P4 Jönköping.

Tillsammans med kommunalrådet i Tranås, Anders Wilander har han skrivit en motion till Moderaternas förbundsstämma som hålls nu i helgen. Sedan 2006 finns ett internt beslut inom Moderaterna som förbjuder moderata företrädare att förhandla med SD i olika frågor, och i motionen kräver man nu att förbudet rivs upp eller åtminstone uppdateras. Förbudet har blivit ett problem för partiet i såväl regionen som flera kommuner, där SD ibland suttit som vågmästare.

– Jag vill inte legitimera deras politik på något område egentligen men någonstans måste ju väljarnas val ge en effekt på det politiska arbetet. Men det handlar inte om att ge dem politiskt inflytande i deras udda frågor, säger Martin Hytting.

Läget har förändrats

Motionen får också stöd av förbundsstyrelsen i länet:

– Vi bedömer att den här frågan behöver diskuteras på en högre nivå än bara Jönköpings län, säger Ing-Marie Paulsson, ordförande för Moderaterna i Jönköpings län.

– Saker och ting förändras över tid och vi ser också att det kanske kommer fram fler extrema partier och då behöver vi också kunna förhålla oss till dem på ett annat sätt, säger hon till P4 Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.