Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu drar mjölkupproret igång i länet

Uppdaterad
Publicerad

LRF och Arla genomför imorgon en kampanj i flera av länets butiker för att öka kunskapen om mjölkens betydelse.

Enligt LRF, Lantbrukarnas riksförbund, kostar mjölken ofta mer att producera än vad bönderna får betalt och Mikael Bäckström, ordförande i LRF Jönköpings län, är nu orolig för att konsumenterna inte kommer kunna köpa svensk mat i framtiden om det här fortsätter.

Stort problem

-Krisen inom mjölken är ett symptom på något mycket större, det är ett landsbygdsproblem och ett problem för Sverige. Vi vill fortsätta producera bra livsmedel som mjölk, kött och ost, säger han i ett pressmeddelande från LRF.

Besöker länets butiker

För att öka kunskapen besöker de imorgon tolv butiker i länet. Enligt LRF måste kunskapen hos konsumenterna om svensk mat stärkas så att var och en själv kan bidra till att det även i fortsättningen finns svensk mat i affärerna.

Hälften av den hårdost som säljs i butikerna idag är enligt LRF importerad. För varje kilo ost går det åt 10 liter mjölk.

– Idag märks inte krisen i butiken, där är fortfarande hyllorna fulla, säger Mikael Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.