Nye biskopen tillbaka på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

I söndags vigdes Fredrik Modéus till ny biskop i Växjö stift. Modéus är född i Jönköping, och passade idag på att besöka sitt gamla hemlän.

– Jag vill bidra till att församlingslivet ska fungera i stiftet, att inspirera medarbetarna, säger Fredrik Modéus.

Svenska Kyrkan har under flera år minskat medlemstalet, och även antalet gudstjänstbesökare har gått ner. Frågan är då vad den nye biskopen menar är viktigast för kyrkan, om trenden ska vändas.

Trovärdigt

– Jag tror att det som Svenska kyrkan kan göra är att göra det vi gör på ett äkta och trovärdigt sätt. Sedan kommer det aldrig innebära att alla kommer vilja tillhöra svenska kyrkan, men att göra det vi gör bra, tror jag är viktigt.

Under besöket passade SVT Nyheter Jönköping på att testa den nye biskopens kyrkokunskaper. Fem kyrkor i länet visades upp (varav en ligger i Linköpings stift). Hur testet gick kan ni se i klippet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.