Foto: SVT

Ont om gubbar på midsommarafton

Uppdaterad
Publicerad

Om du vill ha svenska jordgubbar odlade i länet på midsommarbordet så får du skynda dig att handla.

Det är det kalla väder under maj månad som gjort att odlarna i länet haft svårt att få fram jordgubbar till midsommar.

I Mullsjö har Jakob Junvik odlat jordgubbar i tunnlar sedan 2012. Tanken med just odlingen i tunnlar var att få fram jordgubbarna så tidigt som möjligt och fram tills i år har han hunnit få fram egenodlade jordgubbar till försäljning till midsommar.

– Förra året kunde vi plocka jordgubbar till försäljning i stort sätt varje dag under midsommarveckan men så är det inte i år, säger Jakob Junvik.

Kommer du kunna sälja några jordgubbar i dag?

– Jo det blir väl några stycken som jag odlat själv men det mesta får jag köpa in från södra delen av landet, säger Jakob Junvik.

Magnus Engstedt som jobbar som trädgårdskonsulent på länsstyrelsen i Jönköping säger att det varit ovanligt lite jordgubbar odlade i länet till midsommar.

– Så här lite jordgubbar har vi inte haft på en överskådlig tid. Det finns bär på några håll i länet som kommer mogna fram tills i dag men det kommer inte att räcka till alla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.