Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Översvämningar kan förhindras

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna leder till allt mer extremt väder. Svår torka och översvämningar hotar dagvattnet och länsstyrelsen i Jönköping har nu tagit fram ett program för att samtliga kommuner i länet ska jobba på liknande sätt för att trygga dagvattentillförseln.

Länets kommuner träffades på torsdagen i Jönköping för att diskutera vattenfrågor. Samtliga kommuner fanns på plats för att bland annat lyssna till Frida Moberg och Anne-Catrin Almér på länsstyrelsen, som pratade om dagvatten i ett förändrat klimat.

– Översvämningar är det största hotet mot dagvattnet, säger Frida Moberg, som är klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen.

#vårtklimat

Hon menar att i framtiden kommer stora översvämningar, som den vid A6 och Ryhov för ett par år sedan, att kunna förhindras.

– Det gäller att både tänka på nybyggnation och befintlig bebyggelse. Det finns flera tekniska lösningar att ta till för att förhindra översvämningar, till exempel att anlägga fotbollsplaner som kan ta emot vattnet så det inte hamnar i husen eller jobba för att dagvattenbrunnar går hand i hand med trädvård, säger Frida Moberg.

Frida Moberg och Anne-Catrine Almér presenterade i dag en strategi för kommuner att jobba efter så att arbetet med att säkra dagvattnet i kommunerna görs på samma sätt.

– Det gäller att vi har en samsyn och en beslutsordning som är lika i hela länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet