I dag är patientavgiften mellan 100 och 300 kronor. Foto: Johannes Tolf/SVT

Patientavgiften kan höjas

Uppdaterad
Publicerad

Höjd patientavgift, en satsning på lättambulanser och insatser för att komma till rätta med hyrpersonal. Det är några ingredienser i den styrande alliansens budget i region Jönköping. Men majoritet saknas så frågan är om den går igenom.

Den kanske mest kontroversiella punkten är förslaget att höja patentavgiften till 250 kronor. Idag kostar ett besök inom primärvården 100-150 kronor. Höjningen innebär en besparing med 30 miljoner som i stället satsas på psykiatrin inom primärvården.

– Vi gör detta för att stärka primärvården när det gäller psykiatrin, säger Mia Frisk (KD), regionråd.

”Inte så farligt”

På Rosenlunds vårdcentrum träffar SVT Nyheter Jönköping patienten Fanya Kraeva. 

– Det är inte så farligt tycker jag. Det kan vara värt att betala det tycker jag personligen. Men det klart att för de som har det lite sämre ställt kan det bli en tröskel och då kanske man drar sig för att gå till vården, säger hon.

– Jag tycker höjningen görs på fel ställe. De som inte har så mycket pengar drabbas och jag tror att det kommer att bli så att den som inte har råd väntar med att söka vård i stället, säger pensionären Gunnel Karlsson.

– Mig berör det inte direkt, men den som har det svårt ekonomiskt kommer nog att vänta med att söka vård, säger Lisa Kjellerstedt.

Högkostnadsskyddet kommer inte påverkas.

Satsning på sjuksköterskor

Samtidigt lägger den politiska regionsledningen 30 miljoner kronor på att vård som i nuläget utförs på sjukhuset istället ska utföras på vårdcentraler.

Budgeten innehåller även en lönesatsning på sjuksköterskor och barnmorskor på 26 miljoner och tio miljoner till utbildningstjänster för att anställda kan specialicera sig. Men Alliansen har inte fått stöd från Socialdemokraterna i sin budget, vilket innebär att det kan bli svårt för Alliansen att få igenom den.

– Vi har bjudit upp till dans men Socialdemokraterna har inte velat dansa tango, säger Mia Frisk (KD).

Budgeten sågas

Från socialdemokratiskt håll är man inte alls intresserade av att stötta budgeten – tvärtom riktar man skarp kritik mot förslaget att höja patientavgiften:

– Det blir de som har det tufft ekonomiskt som drabbas. Och så tror jag att problemet med att människor vänder sig till akuten och sjukhus i stället för primärvården kommer att öka, eftersom den höjda kostnaden nog gör att man hoppar över ett led, säger regionrådet Marcus Eskdahl (S).

Men Mia Frisk avfärdar kritiken som irrelevant:

– Det är inte pengar som styr om man åker till akuten eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.