Foto: SVT

Politikerna i Vaggeryd är dubbelt så dyra

Uppdaterad
Publicerad

Vaggeryd är en av de kommuner i Sverige som lägger mest pengar på arvoden till politiker. Jämfört med riksgenomsnittet kostar politikerna i Vaggeryd nästan dubbelt så mycket.

SVT Nyheter Jönköping har granskat kommuners samlade kostnader för politikernas arbete i nämnder och styrelser. Kostnaderna omfattar exempelvis lokaler och fika vid nämndssammanträden, men den allra största delen är arvoden till politiker. 

Förra året var riksgenomsnittet för samtliga kommuner 435 kronor per invånare.

Men i Vaggeryd betalade istället varje kommuninvånare nästan dubbelt så mycket – 826 kronor.

På andra plats

Det betyder att Vaggeryd är bland de kommuner i Sverige där kostnaden är störst och på andra plats bland jämförbara kommuner med ungefär 13000 invånare.

Endast i Fagersta var kostnaden högre.

– Det låter inte riktigt bra. En liten kommun ska väl inte ligga så högt om andra ligger lägre, säger Birgitta Lidåker, som säljer jordgubbar nere vid Vaggerydstorget.

4,6 miljoner mer

Hultsfreds kommun har ungefär lika många invånare som Vaggeryd och där var kostnaden för politikerna 458 kronor per invånare förra året. 

Det innebär att invånarna i Vaggeryd lade 4, 6 miljoner kronor mer på politikerna under 2014 jämfört med invånarna i Hultsfred. 

Utanför ett konditori i Skillingaryd sitter Benny Strukelj. Han reagerar också på kostnaden för arvodena.

– Det är helt jäkla onödigt. Lägg pengarna på det som behövs istället, som sjukvård och skola, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.