Foto: SVT

Prostitutionen i länet omfattande

Uppdaterad
Publicerad

Prostitution och försäljningen av sexuella tjänster i länet är omfattande visar Länsstyrelsens kartläggning som presenterades idag.

Länsstyrelsen har under 2014 bland annat sökt information på olika webbplatser och social medier som förmedlar kontakter och försäljning av sex, men också haft personliga samtal med människor om varför de hamnat där.

– Vissa har en plats att vara på, en lägenhet i vårat län, man kan befinna sig på hotell eller så kan man kan åka hem till en köpare, säger Mikko Roth på länsstyrelsen som har jobbat med rapporten.

Kvinnor mest

Resultatet av studien visar bland annat att det är mer än dubbelt så många flickor och kvinnor som säljer sex jämfört med män och att en stor andel av säljarna har en annan kulturell bakgrund. I Jönköpings län finns det 38 män och pojkar samt 107 flickor och kvinnor som sålt sex under 2014.

– Det är så pass mycket att vi måste se allvaret i det och jobba med det, samtidigt är det ju toppen av ett isberg. Vi tror nog att det finns ett större mörkertal, säger Mikko Roth på länsstyrelsen.

Kunskap saknas

Länsstyrelsen konstaterar också att det saknas kunskap inom olika verksamheter i länet om prostitution och sex mot ersättning. Den kunskap som finns handlar främst om målgruppen flickor och kvinnor.

– När det kommer till männen har man väldigt svårt att veta hur man ska lyfta på dom här sakerna. Jag tror att det är svårt för samhället att se det, det är svårt att förstå att den verkligheten finns, säger Mikko Roth på länsstyrelsen.

Efterlyser kompetensutveckling

Detta betyder, enligt Länsstyrelsen, att personer i behov av hjälp inte är identifierade vilket är oroväckande eftersom de verksamheter som har i uppdrag att erbjuda stöd till unga misslyckas.

Nu efterlyser Länsstyrelsen anpassad kompetensutveckling i de verksamheter som möter unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.