Readöden drabbar småbutiker

Uppdaterad
Publicerad

Ständigt återkommande reor slår ut småbutiker och riskerar att utarma stadskärnorna, särskilt i mindre orter.

Branschorganisationen Svensk handel, menar att handlarna måste gå i bräschen för att vända utvecklingen och inte rea så mycket att man drivs till nedläggning eller konkurs.

– Det är ett tufft tillstånd för många i och med att man måste hänga med de stora och den digitala utvecklingen för att vara på samma spelplan som konsumenten ser det, säger Annelie Petersén, butiksägare i Jönköpings län.

Butikerna försöker locka kunder med rea vid alla tänkbara tidpunkter. Konkurrensen kommer från näthandeln och butiker i stadskärnor slåss mot stora köpcentra. Men enligt branschorganisationen Svensk handel håller inte ekonomin för småbutikerna som riskerar att försvinna.

Vad tänker du om all rea som är nästan hela tiden?

För min del tycker jag det är kul, jag lockas till affärerna, men det är klart att det kan gå till överdrift. Nässjö stad skulle väl dö mer och mer i framtiden om butiker skulle behöva lägga ned, menar nässjöbon Cecilia Karlsson.

– Det skulle vara förskräckligt, stan dör ju ut när fler lämnar stan och åker till stora köpcentra. Man ska gynna sin hemstad tycker jag, säger Birgitta Hegg från Nässjö

”Vi får försöka”

Enligt Svensk handel uppger nästan var tredje handlare att de har rea på fler varor nu än för några år sedan och det har påverkat lönsamheten negativt. Istället för rea behöver handlarna hitta andra sätt att ge service för att locka kunder.

Annelie Petersén har skobutiker i Nässjö, Vetlanda och i Värnamo och hon tror att konsumenterna vill ha kvar privata småbutiker.

– Jag tror inte att de flesta vill ha ett snävt utbud, de vill nog även ha lite privata butiker. Men då måste vi handla på ett annat sätt och vi får försöka arbeta med vår fysiska miljö, servicen och addera annan service och tjänster kunden, säger butiksägaren Annelie Petersén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.