Maria Hörnsten (S) Foto: Privat

Regionen utreder förutsättningar för jobb åt nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Fler flyktingar söker sig till Sverige och länet – Region Jönköpings län ska nu snabbutreda hur dessa kan komma in på arbetsmarknaden.

Det var Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (ANA) som lade förslaget om att Region Jönköpings län ska genomföra en snabbutredning.

Maria Hörnsten (S), andra vice ordförande i nämnden och en av de som stod bakom förslaget, vill se en möjlighet för politiker och myndigheter att föra en diskussion med företagen i regionen om hur nyanlända kan komma in i arbete.

– Vi vill se att vi tar fram en strategi där berörda parter sitter ner och diskuterar. En rad olika myndigheter som har ansvarar måste börja samarbeta och regionen har en roll att samordna, säger hon.

Enligt Hörnsten kan det exempelvis handla om att företag kan utöka antalet praktikplatser eller att reglerna för validering se över.

– Det får vi veta efter utredningen, hur detta kan samordnas. Om exempelvis A-kassan har sina regler och Arbetsförmedlingen sina, då behöver vi se över dessa.

Men i vilken utsträckning kan regionen påverka det nationella regelverket?

– Vi kan se vad i regelverket som stör, vad vi behöver ändra på och då skicka upp det på nationell nivå, säger Maria Hörnsten.

Hur ska praktikplatserna och valideringarna bekostas?

– Jag vet att det finns en rad EU-projekt som varit lyckade. Sävsjö kommun är ett bra exempel och de har arbetat strukturerat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.