Rutan på plats på Vandalorum

Uppdaterad
Publicerad

Rutan – så heter den senaste utställningen på Vandalorum i Värnamo. Och den som vill ha någon form av  hjälp kan ställa sig i själva installationen som placerats i Värnamo stadskärna i samband med vernissagen idag.

Rutan är en idé av filmregissören Ruben Östlund och filmproducenten Kalle Boman. Det är en vitmarkerad kvadrat som, enligt konstnärerna, ska vara placerad i det offentliga rummet och där människor som behöver någon form av hjälp kan ställa sig. För konstprojektet går ut på att det är vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till.

Oförmåga att hjälpa

Själva idén och tanken bakom Rutan presenteras nu i Vandalorums största utställningslokal.

– Under arbetet med långfilmen ”Play”, där barn rånar andra barn, kom jag vid upprepade tillfällen i kontakt med människans oförmåga att hjälpa och att be om hjälpi det offentliga rummet. Och Rutan är ett försök att påverka det, säger Ruben Östlund.

– Tanken är att undersöka och initiera möjligheten att skapa en frizon där bara goda värderingar råder, förklarar Kalle Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.