Så ska Habo komma åt hemmasittarna

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor i länet upplever att elevernas frånvaro ökar. Det visar en enkät som SVT Nyheter Jönköping gjort. Habo kommun arbetar nu på ett nytt sätt på flera skolor för att tidigt upptäcka elever som skolkar.

Habo är en av de kommuner i länet där frånvaron i grundskolan ökat och också gått ned i åldrarna. För att snabbare upptäcka de elever som riskerar att vara borta länge tas numera alltid kontakt med vårdnadshavaren om en elev varit borta mer än tio procent.

Anders Ströberg är nyanställd i kommunen med fokus på att öka elevernas närvaro.

– Det är viktigt att fånga upp de här eleverna så tidigt som möjligt för att få en bild av varför frånvaron ökar, säger han.

Giltig frånvaro ökar

Extra svårt är det för skolan att komma åt den giltiga frånvaron eftersom den är godkänd av vårdnadshavaren. Det är också den frånvaron som ökar mest, enligt Habo kommun. Alltså föräldrar som sjukanmäler sina barn.

En bidragande orsak tror Jessica Ek, barn- och elevsamordnare i Habo kommun, beror på att det blivit lättare att sjukanmäla barnet när det numera oftast sker på nätet utan kontakt med någon från skolan.

– Det är lättare nu när man ringer till en telefonsvarare och knappar in ett personnummer, säger Jessica Ek.

Nytt arbetssätt

Om en elev är borta mer än tio procent i Habo kommun ringer en mentor upp föräldrarna och tar reda på vad som hänt. Det är ett nytt arbetssätt som testas på flera skolor i kommunen och från och med årsskiftet ska samtliga skolor arbeta på samma sätt.

– Varje månad följer en mentor upp sin klass och på så sätt kan vi tidigt upptäcka de elever som inte kommer, säger Jessica Ek.

Har ni inte fört statistik över frånvaron tidigare?

– Jo, men nu fokuserar vi mer på det. Innan var det upp till varje skola, säger Jessica Ek.

Samtidigt visar SVT Nyheter Jönköpings enkät att föräldrar i större utsträckning legaliserar sjukfrånvaro idag.

– Vissa kanske tycker att man kan ta igen det man missar när man är hemma. Sedan ser vi också att det inte alltid är eleven som är problemet i frånvaron utan att det ibland finns andra orsaker till att föräldrarna godtar att barnen är hemma. Föräldrarna kanske inte mår bra, säger Jessica Ek.

Hemförhållanden spelar in

Anders Ströberg som möter elever från årskurs ett upp till årskurs nio tror att pressen i skolan idag är en faktor till att elever skolkar. Men det finns många förklaringar till att elever uteblir och därför är det komplext att kommer till rätta med.

– En anledning kan vara att man känner att man inte hänger med i skolarbetet, men det kan också vara hemförhållanden så det är mycket som spelar in, säger han.

Och samhället har mycket att vinna på att hitta de här barnen i tid.

– Ett misslyckande i skolan följer med längre fram och det blir mer och mer hemmasittande så att vara i skolan är ett bra sätt att komma vidare i livet, säger Anders Ströberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.