Så ska unga häktade få bättre livsstil

Uppdaterad
Publicerad

Unga häktade i Jönköping får nu stöd redan under häktestiden.

Sverige har fått kritik av FN för sina långa häktestider. Häktestiden kan ibland bli upp till ett år, även för unga brottslingar. 22 timmar av dygnet tillbringas då i cellen och med restriktioner är kontakten med världen utanför minimal.

Motivationssamtal 

För att minska tiden då de är ensamma och för att fånga upp unga som hamnat i kriminalitet och droger i ett tidigt skede, satsar Kriminalvården i Jönköping sedan i höstas på ett program som kallas MIK. Det är ett motivationssamtal för unga som tillämpas redan i häktet. Något som tidigare gjordes först efter att en eventuell dom verkställts.

– Det har visat sig att just under häktestiden är det väldigt bra att fånga upp personer, säger Anne-Lie Fellman som är programansvarig för MIK på Frivården i Jönköping. Om personen lever väldigt oordnat i samhället med droger, så blir det en naturligt drogfri miljön på häktet och det väcker så klart många tankar kring hur man lever och vad man vill i framtiden, säger hon.

De flesta vill prata

Anne-Lie säger att de allra flesta välkomnar de här samtalen men att det ibland kan vara svårt att få icke dömda att prata fritt.

– Det kan ju vara någon som inte har erkänt ett brott och då kan det vara lite känsligt med vad de kan säga och inte. Men det brukar gå bra, säger hon.

Fokus på våldsproblematik

Kriminalvården har också genom Frivården andra typer av samtal. Det har de haft sedan 2002 men även här sker nu en utökning av uppdraget. Från att ha haft främst missbrukare som målgrupp ska Frivårdens fokus från och med i år ligga på våldsproblematik. Och unga prioriteras även här.

Carolina Rigo och Ulla Andersson är uppsökare på Frivården och de som träffar alla häktade och erbjuder samtal som är frivilliga. Målet är att träffa varje häktad en gång i veckan så det blir många samtal, upp mot en sju stycken per dag. Men besöken är uppskattade av både intagna och av uppsökarna själva.

Vill ge hopp

– Jag tror att det blir en kris för många unga som kommer hit första gången, säger Carolina Rigo. Vi kommer hit civilklädda och det tas emot väldigt positivt att någon orkar sitta och lyssna.

– Att få komma och inge hopp, som är våran roll, att visa på att det faktiskt finns andra möjligheter att det inte är kört, det är viktigt, säger Ulla Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.