Foto: Linda Mathillas

Sämre läslust – biblioteken måste hitta nya metoder

Uppdaterad
Publicerad

Vi läser allt sämre och för länets bibliotek är det en stor utmaning att öka intresset för litteratur. Idag träffades flera av länets bibliotekarie i Jönköping för att diskutera hur läslusten ska öka och hur biblioteken ska möta den snabba teknikutvecklingen.

Det är sedan tidigare känt att läsförståelsen försämrats i Sverige. Det visade inte minst Pisa-undersökningen från 2012 där svenska 15-åringars kunskaper jämförs med andra länder och där Sverige halkat efter. Enligt Katinka Borg, Regionbibliotekschef i Jönköping, är det här en utmaning för biblioteken.

– Jag tycker det är oerhört bekymmersamt, säger hon.

– Språket är det viktigaste verktyget för oss människor, både att förstå oss själva och för att förstå vår omvärld, sgäer Katinka Borg

”Dystra rapporter”

Idag träffades ett 30-tal bibliotekarie från länet i Jönköping och Sveriges läsambassadör Anne-Marie Körling, för att diskutera vad de behöver göra för att öka läslusten hos båda barn och vuxna.

– Dels ska vi höja vår egen kompetens och vi ska arbeta med våra lokaler så att vi lyfter fram det läsfrämjande arbetet även där, säger Katinka Borg.

Hon ser också att biblioteken måste bli bättre på att möta den nya tekniken.

– Det handlar inte bara om att läsa en pappersbok. Det kan vara att spela spel eller att kombinera en berättelse med en film, men även skapande verksamhet av annat slag.

De besökare vi träffade på biblioteket i Jönköping är nöjda med det som finns idag.

– Jag är nöjd som det är, säger Johannes Eriksson.

– Jag är nöjd. Det finns ju lite annat än böcker här också, säger Lisa Ronnemo.

Hur ofta är du här?

– En gång i månaden ungefär. Jag tycker det är roligt med böcker och jag vill gärna att barnen också ska tycka att det är roligt. Jag har haft mycket nytta av att jag har läst mycket, säger hon.

”Viktigt att vi läser”

Anne-Marie Körling, nationell läsambassadör, som idag besökte Jönköping, är bekymrad över att läskunnigheten blivit sämre.

– Det är en allvarlig fråga och det är därför vi pratar om det här idag.

Nyligen antogs den första länsgemensamma läsfrämjandeplanen av folkbiblioteken och regionbiblioteket i Jönköpings län. Den gäller under de närmaste två åren. Anne-Marie Körling tycker det är viktigt att man inte för en diskussion där boken ställs mot det digitala.

– Boken har sina kvalitéter och det digitala sina kvalitéter. Vi ska prata om hur vi blir läsare och vad läsningen gör med oss istället, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.