Foto: SVT

Sjukhusen ska sluta blöda

Uppdaterad
Publicerad

För att minska de stora underskotten i länets sjukhus gör region Jönköpings län om sin budget och skjuter till 80 miljoner kronor till sjukhusen.

Förra året budgetunderskottet rekordstort bland sjukhusen i länet då det slutade på minus 220 miljoner kronor. De 80 miljonerna som nu framför allt ska minska underskottet tas av det budgeterade överskottet på 375 miljoner koronor.

Regionrådet Håkan Jansson (M) säger till SVT Nyheter Jönköping att det delvis beror på att de statliga pengarna inte blev så stora som det utlovades av den förra regeringen. Därför behövs ett tillskott.

Nya mediciner

Men en del av pengarna som skjuts till ska användas för att betala för nya och mycket dyra mediciner för hepatit C-patienter.

– Det känns viktigt och roligt. Det finns ju mediciner som är dyra men som ändå inte botar. Det här handlar ju dessutom om mediciner som botar och det är extra bra, tycker Håkan Jansson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.