Jimmy Grönfoss och hans skäggiga kamrater fick sig ett gott skratt när Polisen kom till platsen. Foto: Privat

Skäggklubb blev misstagna för IS-terrorister: ”Det konstigaste jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Jönköping fick ett minst sagt udda larm under lördagen. Ett 30-tal IS-terrorister ska ha tagit in Brahehus. Men när polisen kom fram visade sig att ”terroristerna” var en väldigt snäll skäggklubb.

Det var i lördags som en orolig bilist körde förbi spektaklet vid Brahehus strax utanför Gränna. I farten såg hen ett trettiotal skäggiga män som viftade med en ”IS-flagga”. Men flaggan – som visserligen var svart – tillhörde skäggklubben Bearded villains.

– Just det här initiativet är startat av vår president i USA. Vi har fått i uppdrag att den här flaggan ska färdas genom Europa och att vi ska ta en gruppbild med den, förklarar Jimmy Grönfoss för SVT Nyheter.

Polisen kom till platsen

Men mitt i den skäggiga fotograferingen kom två polismän gåendes mot gruppen, men något dramatiskt ingripande blev det inte tal om:

– De berättade att de fått samtal om att någon sett 30 skäggiga terrorister med en IS-flagga, säger John Ekeblad, kapten för den svenska divisionen för ”Bearded Villains”.

– Jag trodde de skämtade först. Vi hade parkerat en bil fel så jag trodde det var det som det handlade om. Men poliserna skrattade också. De brydde sig inte ens om den felparkerade bilen.

”Vet inte hur deras flagga ser ut”

– Det är nog det konstigaste jag varit med om. Det var extremt komiskt faktiskt, säger Jimmy Grönfoss.

Hur tänkte ni med flaggan?

– Ska vara helt ärlig så vet jag inte riktigt hur deras flagga ser ut, så jag kan inte svara på det. Men bara tanken att det skulle komma ett trettiotal finklädda IS-soldater som invaderar Brahehus som sitt första mål i Sverige... Det är ju inte det som jag hade tänkt på, säger Jimmy.

Och sällskapet är långt ifrån några elakingar.

– Vi är en klubb, ett brödraskap, med skäggiga män som jobbar för välgörenhet, mot mobbning, kvinnoförtryck och homofobi. Alla orättvisor. Vi försöker göra Sverige och världen lite bättre. Vi är lite vänligare än vad IS är, om man säger så.

”Modernt med skägg”

Polisen i Jönköping bekräftar att man reagerat på larmet. 

– Vi var snabbt på plats och det visade sig att det var en svart fana med något vitt i. Men de kallade sig för skäggiga klubben. Det är ju modernt med skägg nu igen, säger Jan Lagerqvist, presstalesman vid polisen i Jönköping.

Jönköpings-Posten var först med att rapportera om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.