• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Skilda åsikter om rätt hjälp till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om hur man hjälper flyktingar på bästa sätt fortsätter. I går berättade vi att Migrationsverket helst ser att privatpersoner går genom hjälporganisationer med donationer, men åsikterna om detta går isär.

Det finns många åsikter om vad som är rätt sätt att hjälpa de många flyktingar som nu kommer till Sverige. I går kunde vi visa hur stämningen på Tokeryds herrgård utanför Jönköping blev irriterad när volontären Anett Sasvari ville lämna ett lass med kläder. Föreståndaren ville att utdelningen skulle ske mer organiserat.

Julia Sandwall från Jönköping har startat facebookgruppen Integrera Mera och genom den har hon också samlat in förnödenheter till flyktingar på Tokeryds herrgård. Men hon menar att det är viktigt att hjälpen sker just organiserat.

Flyktingboendet på Tokeryd

Hamnar i soporna

– Det kan bli bråkigt, alla kastar sig på det som finns. Det är därför det behöver organiseras, säger hon.

Hon får medhåll av Niclas Gustafsson som är en av ägarna till Tokeryds herrgård. Han visar oss hur en del av kläderna som frivilliga delat ut har hamnat i soporna.

– Det viktigaste är ändå mötet, integrationen och inte prylarna. Så ge lite av er tid och möts, uppmanar Julia Sandwall. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingboendet på Tokeryd

Mer i ämnet