Foto: SVT

Socialtjänstklienter tvingades svara om sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten ställde rutinmässigt frågor till klienter som sökte ekonomist bistånd om de blivit sexuellt utnyttjade eller om deras husdjur blivit misshandlade.

Medborgarförvaltningen i Värnamo kommun tvingade alla som sökte ekonomiskt bistånd att fylla i ett ansökningsformulär.

Den innehöll frågor som bland annat ”har du någonsin blivit utsatt för sexuella övergrepp?” och ”har ditt husdjur någonsin blivit fysiskt misshandlat?”

En av klienterna anmälde frågorna i ansökningsformuläret till Justitieombudsmannen (JO).

”De kan inte själva svara på varför dessa frågor finns, vad mina svar på frågorna ska användas till och varför de måste fyllas i. De undviker frågorna jag ställer och säger bara att jag ska fylla i allting”, skriver klienten i anmälan.

Frivilligt att svara

I svaret till JO förklarar Värnamo kommun att syftet med dokumentet ”var att alla sökande skulle få en likvärdig utredning” och att förbereda sökande av ekonomiskt bistånd på att socialtjänsten kan komma att ställa den här typen av frågor.

Kommunen menar även att det var frivilligt att svara på frågorna, men erkänner att detta varit otydligt.

”Irrelevanta för bedömningen”

Men JO kallar formuläret för ”anmärkningsvärt” och ifrågasätter att socialtjänsten använde sig av en ansökningsblankett som ”innehöll frågor av mycket känslig natur och flera frågor som framstår som irrelevanta för biståndsbedömningen”.

Och trots att Värnamo kommun efter anmälan startade en översyn runt vilka frågor socialtjänsten ska ställa till klienter i framtiden överlämnar JO även ärendet till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.