Foto: Håkan Montelius/SVT

Somalilands första landskamp spelas i Vrigstad

Publicerad

På lördag kommer det spelas en historisk fotbollsmatch i Vrigstad. Då spelar Somalilands landslag sin första landskamp någonsin, mot Team Sweden – ett lag bestående av småländska spelare från klubbarna Vrigstad, Sävsjö, Stockaryd/Rörvik och Hultagård.

Laget från Somaliland har bara spelat tillsammans i drygt en månad och alla spelarna bor i Storbritanninen. Laget sattes samman inför African Nations Cup som spelas i London om ett par veckor.

Då kommer de tävla mot internationellt erkända fotbollsnationer som Nigeria, Kamerun och Sydafrika. Matchen i Vrigstad blir Somalilands första träningslandskamp och är en del av träningen inför Cupen.

– Vi har verkligen förberett oss. Vi vill vinna det här, säger

Så varför spelar ett litet land på Afrikas Horn sin första match i lilla Vrigstad på småländska höglandet? Orsaken är att initiativtagaren till evenemanget, företagaren Mikael Torstensson, som kommer från Vrigstad själv bor och jobbar i Somaliland, och har engagerat sig i nationens utveckling.

För honom är den här matchen ett viktigt steg i arbetet med att Somaliland ska bli en helt självständig nation:

– Fotboll kan ge människor ett hopp och en målsättning. Man lär sig att samarbeta och hålla ihop som ett samhälle.

Somaliland

Somaliland, som är en del av Somalia, är ingen egen nation i dagsläget, men man är i princip självbestämmande.

Somaliland har en relativt fungerande demokrati, och det har hållits flera demokratiska med internationella valobservatörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.