Utställningen väntas dra igång på allvar vid 10-tiden på förmiddagen. Foto: TT

Sötchock när minihästarna invaderar

Publicerad

Här är hästarna som kan vara mindre än en hund. På lördagen visas de upp i Vaggeryd – och besökarna gör klokt i att förbereda sig för en sötchock.

På lördagen är det dags för den första riksutställningen för denamerikanska miniatyrhästen. Utställningen ska hållas i Vaggeryd och väntas dra igång under förmiddagen.

–Det har växt lite den senare tiden. För bara några år sedan fannsdet bara ett 50-tal i Sverige. Nu är det minst det dubbla, sägerTina Lundblom, ledamot i Svenska miniatyrhästföreningen.

Förutomden amerikanska miniatyrhästen ska även rasen American curly visasupp under dagen. Utställningen väntas dra igång på allvar vid10-tiden på förmiddagen.

– Vi kommer nog hålla på till 15-tiden,säger Monika Swedstrand, kassör vid Svenska miniatyrhästföreningen och fortsätter:

– Det här blir vår allra första riksutställning.

När miniatyrhästarna föds väger de bara kring tio kilo. De största tillåtna hästarna mäter 86.5 centimeter från ”manens sista hår.”

Till lördagensutställning är 17 hästar anmälda. Tre av dem är föl som bara mäterkring 60-70 centimeter i mankhöjd.

17 hästar anmälda

Hästarna används i många olika sammanhang och tävlar i körklassersom dressyr, tandem och hoppning. Men på lördagen är detutställning som gäller.

– De visas upp lite som i enhundutställning, säger Tina Lundblom.

Vad har man sådana här hästartill?

– Allt! Förutom tävlingarna är det väldigt kloka ochharmoniska hästar som passar bra som terapihästar bland annat. Deär coola och tycker om människor, säger Tina Lundblom som ändåavråder den som är sugen på att skaffa en som lägenhetskompis.

–Det kan ju vara lite svårt att få den rumsren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.