Stig bor på landet – surfmöjligheten obefintlig

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har SVT Nyheter fokuserat på mobiltbredbrand under #ettsverige. Vi har fått flera reaktioner och synkpunkter. En som har hört av sig är Stig Svensson som bor strax utanför Hok.

Stig Svensson är och passar sitt barnbarn i Norra Virestorp på gränsen mellan Sävsjö och Vaggeryds kommun. Själv bor han ett par kilometer bort. Här revs den ordinare telfonledningen ner för två år sedan och kvar finns bara mobilnätet, med en täckning som är näst intill obefintligt.

– Det är jobbigt, säger Stig Svensson. Jag vill ju gärna kunna ringa och kolla till hur barnbarnen mår men vi får skicka sms istället. Det går inte att ringa.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Stor fara

Han berättar också om att han ofta är i skogen och jobbar. Utan mobiltäckning innebär det en stor fara.

– Jag får ju ligga till någon hittar mig om något skulle hända, säger han.

SVT Nyheter Jönköping har bland annat under veckan berättat om att den mobila surfhastigheten varierar stort över länet. Sämst är den i Bankeryd med 9 Mbit per sekund. Men det är inget att klaga på tycker Stig Svensson som oftast har under två.

Betalar skatt

– Vi pratar om olika världar och det är det som är så synd, säger han. man glömmer bort att det finns en landsbyggd.

Kan man förvänta sig mer här då?

– Ja, varför inte? Vi betalar ju skatt och vi betalar för att landsbyggden ska fungera. Det säger åtminstone alla politiker, men sen vad det blir, det är ju en annan sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet