Foto: Arkivbild

Högt tryck på brandflyget

Uppdaterad
Publicerad

Faran för bränder är just nu stor i Jönköpings län och brandflyget går för högvarav.

Trots den regninga inledningen på sommaren har den senaste tidens soliga väder gjort att det just nu är väldigt torrt i skog och mark och därmed råder också stor brandfara. I Kalmar och Kronobergs län är det till och med mycket stor brandfara och den torkan rör sig allt näramare Jönköping län.

– Skogsbrandrisken har succesivt ökat och den kommer att öka ännu mer till helgen, säger Göran Melin som är räddningschef i Jönköping.

För att upptäcka eventuella skogsbränder i tid går nu brandflyget för fullt med dubbla flygturer varje dag. Något som är till stor hjälp för räddningstjänsten menar Göran Melin.

– Vi ser varje år att de upptäcker bränder innan de blivit stora och de assisterar även oss när bränder upptäckts genom att ge oss bästa vägbeskrivning, så brandflyget är jätteviktigt.

Vad bör man tänka på om man rör sig i skog och mark nu när det är så torrt?

– Nu finns risk att en engångsgrill som läggs på marken kan orsaka en brand ellen en lägereld som inte släckts ordentligt. Så undvik att elda ute i skog och mark nu. Det är för stora risker med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.