Foto: Johannes Tolf /SVT

Stor ökning av antalet tiggande EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet tiggande EU-migranter ökar i Jönköpings län. Det visar en enkätundersökning som SVT gjort.

SVT:s undersökning visar att det finns cirka 3400 – 4100 tiggande EU-migranter i Sverige nu. Utanför A6 köpcenter i Jönköping står Nicolas Herman från Rumänien.

– Jag är arbetslös hemma i Rumänien och jag försöker få ihop pengar här genom att spela dragspel, säger han när SVT Nyheter Jönköping möter honom vid lunchtid, samtidigt som en och annan förbipasserande lägger en slant i muggen som han har vid fötterna.

Antalet EU-migranter ökar

För ett par veckor sedan skickades en enkät till socialcheferna i landets kommuner med frågan om de kunde uppskatta hur många tiggande EU-migranter som vistas i deras kommun.

Elva av Jönköpings läns kommuner svarade i undersökningen, och i över hälften av länets kommuner har antalet tiggande EU-migranter ökat jämfört med för ett år sedan. På gatorna i Sävsjö och Vaggeryds kommun fanns det i början av förra året inga tiggande EU-migranter, men så är det inte längre.

– Vi har dem utanför alla mataffärer nu, säger Jenny Andersson som är områdeschef på individ- och familjeomsorgsförvaltningen i Vaggeryds kommun.

– I takt med att det blir fler tiggare i Sverige så söker de sig säkerligen ut till de mindre orterna också. De märker att det går att tigga här också, säger Jenny Andersson.

SVT:s undersökning visar att det i landet skett minst en fördubbling av antalet tiggande EU-migranter jämfört med den beräkning som Sveriges kommuner och landsting gjorde för ett år sen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.