Foto: Linda Mathillas

Svårare att hitta frivilligarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Det är stort behov av hjälparbetare i länets kommuner just nu när fler människor än på länge är på flykt i världen. Det märks tydligt på Röda Korset i Jönköping där det blivit allt svårare att hitta frivilligarbetare.

Margot Herbertsson har jobbat länge som frivilligarbetare. Hon arbetar bland annat i språkcaféet på Röda Korset där hon möter nyanlända och i den flyktinggrupp som hjälper personer att få kontakt med anhöriga som de förlorat under flykten.

– Jag tycker man får mycket tillbaka när man träffar människor med olika kulturer och sedan känns det som man gör nytta, säger Margot Herbertsson.

#flykt

Många på flykt

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är just nu 60 miljoner människor på flykt i världen och behovet av hjälpinsatser ökar. Här på Röda Korset i Jönköping bygger verksamheten på frivilligarbetare men det blir allt svårare att hitta personer som vill hjälpa till.

– Jag tycker det är tråkigt. Vi försöker hela tiden få fler att vilja engagera sig, säger Britt-Louise Sunesson som är ordförande på Röda Korset i Jönköping.

– Idag har vi ju till och med svårt att få pensionärer att hjälpa till. Alla är så upptagna idag, säger hon.

För att få verksamheten att gå runt tvingas de som hjälper till ofta arbeta mer än de vill, berättar Britt-Louise.

Länet är bättre än snittet

Samtidigt är vi i länet bättre än riksgenomsnittet. Nästan var femte person i Jönköpings län, säger i en undersökning från Novus, att de en gång i veckan engagerar sig i frivilligt arbete. Det kan jämföras med bara var tionde person i Stockholm. Men blir det inte fler som kan tänka sig att arbeta utan betalning på Röda Korset i Jönköpingså kommer de tvingas dra in på aktiviteter på sikt.

– Säg om ett par år om det fortsätter så här så måste vi ju dra in på vissa verksamheter, säger Britt-Louise Sunesson.

Varför är det så viktigt att hjälpa till?

– Jag tycker det är jätteviktigt för att integrationen ska fungera nu när det kommer så många. På det sättet minskar man ju motsättningarna i samhället, säger Margot Herbertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet