Svensk fotografisk historia visas i unik film

Uppdaterad
Publicerad

I helgen visas del två av filmen ”Tiden är en dröm” på Folkets bio i Jönköping. Filmen är gjord av den banbrytande filmmakaren Jan Lindqvist som håller till i skogen utanför Skillingaryd.

I en lada i skogarna utanför Skillingaryd ligger Sveriges fotografiska historia samlad i ett skåp. Filmaren Jan Lindqvist har gått igenom arkiv efter arkiv på museer och hembygdsföreningar för att samla bildmaterial till sin film ”Tiden är en dröm”, som är en berättelse om Sveriges framväxt berättad just genom dessa stillbildsfotografier.

– Vi satte samman bilder i den ordning de var tagna och på vilken plats. Och såg då hur landet förändrades och byggdes upp, säger han. Det har aldrig gjorts tidigare så jag är lite stolt över att ha varit den förste som skildrat historia visuellt före filmen.

Förnyare

Jan Lindqvist ses som en av de stora förnyarna inom svensk dokumentärfilm. ”Dom kallar oss Mods-triolgin” som han gjorde tillsammans med Stefan Jarl rönte stor uppmärksamhet. Idén till ”Tiden är en dröm” fick han på Husqvarnafabriken när han var där för att leta efter bilder på sin bortgånge farfar som  arbetat där. År 2000 var den första delen av filmen klar och Jan Lindqvist belönades med en Guldbagge. Och nu i helgen visar Folkets bio i Jönköping den andra delen som handlar om 1800-talets sista årtionden. 

– Det är oerhört svårt att få folk att förstå att man med stillbilder, kan åstadkomma precis samma slags effekt som med vanlig film och att fotografiet är av grundläggande betydelse för vår varseblivning. På 1800-talet fotograferades det nästan lika mycket som idag.

Unikt arkiv

Filmen är en berättelse om det svenska samhällets framväxt och om det unika arkiv som Jan Lindqvist sammanställt genom arbetet med filmen. Det är en skatt som förtjänar ett bättre öde tycker han. 

– Svenska staten har aldrig tagit ansvar för fotografi utan vi har fortfarande en efterblivenhet på departementsnivå och på regeringsnivå. Jag hoppas det blir en ändring på det snart. Jag kan inte driva en egen kulturpolitik utifrån min lada i skogen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.