Kerstin Hultsbo tycker det nya läget är ”helt galet”. Foto: SVT

Tågresenärer rasar mot ändrad tidtabell

Uppdaterad
Publicerad

Efter bara en vecka så är kritiken hård mot Länstrafikens nya tidtabell för Krösatågen. Många som pendlar mellan Värnamo-Vaggeryd-Jönköping överväger nu att ta bil i stället.

– För mig innebär det en halvtimmes fördröjning varje dag. Och tiden är väldigt värdefull för mig så jag kommer nog att ta bil i stället, säger Lena Karlsson.

Det var den 13 december som Krösatågens miljösatsning på eltåg sjösattes på delar av sträckan Värnamo – Växjö. Tidigare gick det att åka utan byte mellan Växjö-Värnamo-Jönköping. Men nu måste resenärerna byta i Värnamo, och för att klara förändringen har tidtabellerna lagts om så tågen går en halvtimme senare från Värnamo. För de som arbetspendlar blir det stora störningar eftersom fördröjningen läggs i rusningstid.

”Helt galet”

– De har tagit bort turerna när trafiken är som tätast. I stället går flera turer på andra tider. Det är helt galet och vi är många som är riktigt upprörda säger Kerstin Hultsbo som pendlar mellan Vaggeryd och Värnamo.

Länstrafiken förklarar förändringen med den stora satsning som görs på eltåg. Avsikten är att köra alla tåg på el i stället för diesel där trådar finns, och det innebär att trafiken fått läggas om rejält

Ändras tidigast i augusti

– Men efter kritiken kommer vi att se över tidtabellerna. Men tyvärr kommer de som ligger nu att i så fall ändras tidigast i augusti nästa år, säger Thomas Adelöf som i nyligen tillträtt tjänsten som trafikplanerare vid Länstrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.