Foto: Arkiv

Trångt för hemtjänsten – kommunen riskerar vite

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun riskerar vite på 100 000 kronor om inte personalutrymmena för hemtjänsten i Kaxholmen förbättras.

Kommunens hemtjänstpersonal flyttade tidigare i år in i en ny lokal, som tidigare varit en lägenhet på Skärstadals äldreboende. Men i mars påtalade huvudskyddsombudet flera brister. När denne inte fick gehör hos kommunen gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket, som gjorde en inspektion i lokalerna den 13 april i år.

En rad brister

Arbetsmiljöverket påtalar nu en rad brister som måste åtgärdas, annars riskerar kommunen vite.

Bland annat måste matutrymmet ha fler platser så att de som äter samtidigt får plats. Det är också för få microvågsugnar i lokalen. Arbetsmiljöverket menar att personal inte ska behöva använda större delen av lunchrasten till att vänta på att få värma sin mat.

Belysningen i lokalerna måste också anpassas efter de arbetsuppgifter som utförs där.

Låsa in värdesaker

Varje arbetstagare måste också ha möjlighet att kunna låsa in sina kläder och värdesaker under arbetspasset. Det är inte okej att värdesakerna endast kan låsas in i ett utrymme där flera har tillträde, skriver Arbetsmiljöverket i sitt föreläggande till kommunen.

Personalen ska också ha tillgång till dusch och toalett i anslutning till arbetslokalen. Dessa ska vara dimensionerade för det antal personer som behöver använda dem vid samma tider.

Kommunen har nu fram till den 31 december på sig att åtgärda bristerna, annars riskerar de 100 000 kronor i vite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.