Trots varning – tror inte på bostadsbubbla

Publicerad

Prisutvecklingen på bostäder har varit dramatisk i Jönköping de senaste tio åren. Och efter Konjunkturinstitutets larm om en befarad bostadsbubbla så drar flera tänkta bostadsköpare vi mött öronen åt sig, men mäklare vi talat med tror på en fortsatt uppgång.

Jönköping tillhör de orter i landet som haft störst prisökning på bostäder. Bara det senaste året har priset på bostadsrätter ökat med 22 procent villor med 14 procent. I storstäderna har prisökningen varit ännu större och för första gången i modern tid så varnar nu Konjunkturinstitutet för en bostadsbubbla. Och människor vi möter är inte förvånade.

– Höga priser låga räntor – snart smäller det, spår Claes Jersenius som vi möter utanför en livsmedelsbutik i stan.

Tror du att det kommer att bli samma scenario som under fastighetskrisen på 90-talet?

– Nej, kanske inte lika allvarligt med 500 procents ränta – men något kommer att hända.

Amanda Månsson är en av många som gärna skulle vilja köpa sin bostad.

– Men som läget är idag så är det på tok för dyrt.

Överdrivet

Men mäklare vi talat med tror inte på en bubbla utan möjligen på en fortsatt prisökning.

– Det behöver fortfarande byggas bostäder. Vi har en bostadsbrist och det är en av anledningarna till att priserna går upp just nu. Och folk vill gärna bo centralt, säger Jan Windolf, mäklare vid Svensk Fastighetsförmedling.

Men tror du att Konjunkturinstitutet är ute och cyklar när de varnar för en bubbla?

– Jag tror att de överdriver något, ja.

Inte heller Bo Gustafsohn, mäklare vid Fastighetsbyrån tror på en bubbla.

– Det är jag inte orolig för. Jag tycker att bankerna tar ett stort ansvar när de räknar på boendekostnader, de tar höjd för en högre ränta och med de kontantinsatskrav som finns idag så känns det inte som att köpare blir överbelånade, menar han.

”Unga får betala priset”

Men de människor vi talat med ser gärna att det blir en justering av bostadsmarknaden så att gamla får råd att flytta från sina hus och unga en chans att komma in på bostadsmarknaden.

– Idag är det helt sinnesjukt. Det är de unga som får betala priset, konstaterar Claes Jersenius.

Han får medhåll av Alexandra Månsson.

– Jag sitter i en hyresrätt idag men skulle gärna vilja köpa ett hus – det är drömmen. Men det är alldeles för höga priser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.