Utredning mot polisen läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Den anmälan som upprättats mot polisen kring mordet på Rosenlund har nu lagts ner. Polisen begick inga fel som åkte från platsen, enligt utredaren.

Bara någon timme före mordet hade polisen varit i området efter att allmänheten larmat om att 28-åringen uppträtt hotfullt när han gått omkring med ett basebollträ och ett luftgevär.

Men när polis kom till platsen bedömde man att det inte fanns någon fara för våldsamheter och lämnade området. Kort därefter knivmördades kvinnan.

Rosenlundsmordet

En anmälan upprättades mot polispatrullen gällande tjänstefel alternativt grovt tjänstefel. Men chefsåklagare Håkan Roswall valde att lägga ner förundersökningen.

– Polisen hade haft kontakt med både 28-åringen och kvinnan och det fanns inget som fick dem att tro att det fanns aggressioner riktade mot henne. Han var heller inte såpass påverkad att det fanns skäl att plocka med honom, säger Håkan Roswall.

Inga gripandeskäl

Anledningen till att polisen kallades till platsen i förstaläget var för att 28-åringen riktat aggressioner mot två andra personer i området. Men där förelåg heller inget gripandeskäl, enligt åklagaren.

– Då har man inte mycket annat att välja på än att åka hem igen. Vittnen säger heller inget annorlunda än vad polispatrullen själv uppger. Jag kan helt enkelt inte räkna med att få en fällande dom och då finns ingen anledning att inleda förundersökningen, säger Håkan Roswall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rosenlundsmordet

Mer i ämnet