Andreas Sturesson (KD) kommunalråd Jönköping. Foto: SVT

Vädjar om tid att hitta bostäder åt nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun vill ha mer tid för att hitta bostäder åt anvisade nyanlända och vädjar nu till Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

I ett brev till Migrationsverket och Arbetsförmedlingen skriver kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) att Jönköpings kommun behöver mer tid för att kunna få fram bostäder åt de nyanlända som anvisas till kommunen.

Vill hinna bygga

Sturesson skriver att Länsstyrelsen i Jönköpings län har föreslagit regeringen att kommunen ska ta emot 260 nyanlända invandrare och för kommunen är tillgången till bostäder den mest betydelsefulla faktorn för att kunna öka ett mottagande. Därför vill kommunen ha mer tid att få fram bostäder och vill att anvisningarna av nyanlända ska ske främst under senare delen av året så att nya bostäder ska hinna byggas.

Dessutom vill kommunen att Migrationsverket och Arbetsförmedlingen tar hänsyn till de nyckeltal för antal personer per hushåll i förhållande till lägenhetsstorlek, som kommunen har när det gäller bostadfördelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.